U SRBIJI NAJPOVOLJNIJE OPOREZIVANJE ZA MIKRO PRIVREDNIKE

Ukoliko planirate da postanete privredni preduzetnik ili ste već sada u toku čitanja ovog teksta aktivni privredni preduzetnik, verovatno da tragate za najpovoljnijem modelu poreskog oporezivanja. Izbor modela oporezivanja zavisi od vaših poslovnih ambicija i mogućnosti ali ako ste od onih koji žele da napreduju pouzdano, naš savet je da izaberete paušalno oporezivanje.

Za paušalni model oporezivanja odlučujete se u startu prilikom osnivanja privrednog subjekta. Podrazumeva se da ćete sa Vašim računovođom proveriti da li ispunjavate uslove za taj model oporezivanja, te ako ispunjavate uslove u registracionoj prijavi osnivanja opredeliti se za paušalni model oporezivanja. Ukoliko ste već registrovan privredni preduzetnik, takođe sa Vašim računovođom proverite mogućnost prelaska na paušalni sistem oporezivanja i to najkasnije do 31.10. tekuće godine za narednu godinu.

Mnogi koji rade na crno ili posluju kao neregistrovani privredni subjekti izloženi su brojnim rizicima, od toga da mogu krivično odgovarati za obavljanje neregistrovane delatnosti do toga da plate mnoge kazne i visoke poreze što je svakako višestruko nepovoljnije u odnosu na obavljanje registrovane delatnosti sa paušalnim modelom oporezivanja koji je najpovoljniji u Srbiji. Ono što je takođe bitno jeste da sa Vašim računovođom pratite limit u visini prihoda, te ako bi bilo bitnih izmena o tome na vreme obavestite poresku upravu.

Izvor: www.businessnewsdaily.com

Prednosti paušalnog oporezivanja doprinosi mnogobrojnim benefitima. Jedna od bitnih stavki jeste ta što prilikom prihodovanja po osnovu obavljanja delatnosti možete neograničeno ( do 6 miliona dinara) i bez pravdanja računa podizati sa tekućeg računa do 150000 RSD dnevno. Takođe bitne povoljnosti su i te što ste za minimalni iznos poreza i doprinosa obezbedili sebi penzisko, invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, dakle, imaćete penziju, moći ćete da se lečite vi i članovi vaše porodice o trošku republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, možete dobiti novčanu nadoknadu za slučaj nezaposlenosti. Nezaposleni i preduzetnici treba što pre da iskoriste pogodnosti paušalnog oporezivanja te se za isti na vreme opredele.

Autor: master ekonomije i ovlašćeni računovođa računovodstvene agencije Ideal Bonitet doo Alen Biševac

*Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na idealbonitet.rs